ګورګورې : Blueberry ګورګوري یوه غرنۍخوږه مېوه ده چې په عربی ژبه یې( توت ازرق ) ، ایرانیان ورته ( توت آبي ّ) ، په هندي او اردو ژبویې (نیل بیري ) او په انګریزی ژبه یې ( blueberry) بولي .ګورګوري تور بانجاني رنګ لري او زیاتره په ځنګلونو اوغرونوکې پیدا کیږي . ددې میوې ونه اغزنه او تر څلورو مترو پورې لوړیږي، پاڼې یې نرۍ اومیوه یې په وچه او تازه ډول پیدا کیږي او ګردې دانې لري . ګورګورې دنړۍ په ډېرو هېوادونو ا او هم دافغانستان په خوست ، ننګرهار ،لغمان ، پکتیکا او کونړاو دپښتونخوا په ډېرو سېمولکه بنو او دېره اسما عیل خان کې هم دګورګورو ونې شته .ګورګورې په عمومي دول دتودواوګرموسېمو مېوه ده . ګورګوري یوه ډېره ګټوره مېوه ده او انرجي ،قندونه ، کاربو هیډریډ ، پروټینونه ، فایبرونه، اوسپنه ،کلشیم ، پوتاشیم او ډیر وایټا مینونه هم لري چې په دغو وایټامینو نو کې ویتامین B1 ،ویتامین B2،ویتامین B3 , (ویتامینB5،ویتامین B6،ویتامین C،ویتامین E او ویتامین K. د ګورګورو خوړل لاندینۍ طبي ګټې لري : ۱- هغه څوک چې دشکرې ناروغي ولري ورسره ډېره مرسته کولی شي . ۲- دوینو دفشار لپاره هم ګټوره مېوه ده . ۳- هغه
Pashto Times is your go-to destination for all things Pashto language, culture, and literature. From language learning resources to cultural insights, our blog offers a wealth of information for anyone interested in Pashto. Stay up-to-date with the latest news and trends, and deepen your understanding of this fascinating language and culture.